1. STILUL DE PESCUIT

Pescuitul se poate face atat cu barca sau cu navomodelul fie lansat. Se pescuiește doar în sistem Catch & Release (prinde și eliberează). Reținerea oricărei specii de pește este strict interzisă.

2. DURATA PARTIDEI

Durata minimă a unei partide de pescuit la crap este de trei zile (72 de ore). Ziua de pescuit este calculată pentru un interval de 24 de ore. La începerea partidei, accesul pe stand se poate face începând cu ora 14.00. La sfârșitul partidei, standul trebuie eliberat până la ora 12.00.

Perioada de pescuit a fost impartita in 2 perioade :
SEZON : 20 apr – 15 iun / 24 aug – 26 oct
EXTRASEZON : 1 ian 19 apr / 16 iun – 23 aug / 27 oct – 31 dec

3. SISTEMUL DE TAXARE

Perioada minimă de taxare este de trei zile (72 de ore), urmată de intervale de 24 ore.

4. SISTEMUL DE REZERVĂRI

Având în vedere specificul lacului Iannis, sistemul de rezervări este gândit să dea prioritate rezervărilor făcute pe o perioadă cât mai lungă. Rezervările se fac după următorul sistem:

– de-a lungul perioadei SEZON rezervarile se pot face doar pentru 7 zile cu Sambata ca start.In limita locurile ramase nerezervate pana la sfarsitul lunii ianuarie , acestea se pot rezerva pt minim 3 zile cu 3 luni in avans , partida in acest caz trebuie sa se termine Sambata

– pentru rezervari integrale se pot face rezervari incepand cu luna septembrie

– pentru partide de minim cinci zile (120 de ore), se pot face rezervări începând cu luna decembrie pentru orice perioadă a anului următor.

– pentru partide de trei zile (72 de ore) sau patru zile (96 de ore), se pot face rezervări cu trei luni în avans

5. NUMĂRUL DE LANSETE

Pe un stand pot pescui unul sau mai multi pescari. Tariful este diferentiat in functie de numarul de lansete folosite ( 4 sau 6 lansete )

6. DOTAREA STANDULUI

(a) Fiecare stand va avea casuta cu dimensiunea interioara de 4×4 m dotata cu urmatoarele accesorii :
-2 paturi cu saltea
– masa
– priza
– minifrigider

(b) Pe fiecare stand, administrația lacului pune la dispoziția pescarilor în mod gratuit următoarele echipamente: o saltea de primire, sling si un trepied de cântărire.

(c) Saltelele puse la dispoziția pescarilor vor fi predate pe baza unui proces verbal. În cazul deteriorării lor din cauza folosirii incorecte, pescarii vor plăti contravaloarea lor după cum urmează
– saltea de primire = 800 lei
– sling = 400 lei

(d) Pescarii își pot folosi propriile saltele de primire sau de cântărire dacă doresc, dar numai după ce le dezinfectează la sosirea pe lac, în zona parcării. Pentru protecția pestelui,saltelele de primire trebuie sa poata retine apa . Este interzisă folosirea unor saltele proprii de primire si cântărire daca nu fost dezinfectate înainte de începerea partidei.

7. ACCESUL PE LAC

(a) La sosirea pe lac, înainte de a se deplasa la standul de pescuit, pescarii au obligația să se oprească la sediul administrației în vederea prelucrării și însușirii regulamentului lacului.

(b) Mașina poate fi trasă în dreptul standului pentru descărcarea echipamentului. După ce și-au descărcat echipamentul pe stand, pescarii au obligația să își ducă mașinile în parcarea amenajată lângă clădirea administrației. Mașinile vor ramâne în parcare pe toată durata partidei de pescuit. Remorcile pot fi lasate in parcarea alocata standului

(c) La sfârșitul partidei, pescarii își pot aduce mașinile la stand pentru încărcarea echipamentelor, dar numai după ce au scos lansetele din apa. Este interzisă circulația cu mașina în incinta lacului fără știrea și acordul administrației.

(d) Administrația lacului își rezervă dreptul de a controla bagajele sau mașinile pescarilor în orice moment de la accesul în iincintă până la părăsirea incintei. Refuzul de a permite controlul bagajelor sau al mașinii se poate considera furt și poate atrage suspendarea dreptului de a pescui pe lacul Iannis.

(e) Accesul pe lac sau ieșirea de pe lac sunt permise de la răsărit pana la apus atât pentru clienți, cât și pentru vizitatori. Vizitatorii pot rămâne pe lac pe timpul nopții cu acordul administratiei. Mașinile vizitatorilor nu pot fi aduse la standurile de pescuit. Mașinile vizitatorilor vor rămane în parcarea amenajată de lângă cladirea administrației pe toata durata vizitei.

(f) Circulația cu mașina pe lac se face cu viteză mică. Viteza maximă admisă în incinta lacului este de 15km/h.

8. ECHIPAMENTUL DE PESCUIT

(a) Pescuitul este permis numai cu echipament specializat pentru crap – lansete, mulinete, minciog etc. Nu sunt acceptate echipamente de pescuit la feeder sau la alte stiluri de pescuit. Minciogul trebuie să aibă o deschidere de minim 1m și să fie prevăzut cu plasă cu ochiuri mici. Pescarii sunt obligați să aibă cel puțin două mincioguri pe stand. Minciogurile trebuie dezinfectate la sosirea pe lac, în zona parcării.

(b) La pescuitul plantat, linia principală trebuie să fie un monofilament (nylon sau fluorocarbon) de minim 0,40mm. Nu este permis pescuitul cu linie principală din fir textil. Nu este necesară folosirea unui înaintaș, având în vedere că lacul nu are zone cu agățătură sau zone abrazive.

(c) La pescuitul lansat, se poate pescui cu o linie principală de monofilament (nylon sau fluorocarbon) de minim 0,40mm. Nu este permisa folosirea înaintașului de distanță din fir textil sau a înaintașului de monofilament conic.

(d) Este obligatorie adăugarea unui segment de leadcore sau de tub anti-tangle de minim 70cm, pentru protecția peștelui.

(e) Drilul se poate face numai de pe stand. La pescuitul plantat, nu este permis drilul făcut din barcă decât în cazul în care peștele sau linia principală se blochează intr-un obstacol. În acest caz, peștele va fi adus la mal în minciog, care va fi așezat paralel cu barca.

(f) La pescuitul plantat, este permisă folosirea balizelor tubulare flexibile, care nu agață linia principală. Balizele flexibile pot rămâne în poziție pe toată durata partidei. Este permisă folosirea balizelor H pentru căutarea și marcarea temporară a locurilor. După ce locurile de pescuit au fost stabilite, balizele H trebuie scoase din apă. Este interzis pescuitul la balize H pentru că, în timpul drilului, peștele se poate încurca în firul balizei.

(g) Sunt permise corturile dedicate pescuitului la crap. Nu sunt acceptate paviloane sau umbrare.

(h) Pescarii sunt obligați să fie dotați cu cizme-piept pentru eventuala fotografiere a capturilor mari în apă

9. MONTURILE

(a) Pescuitul este permis numai cu monturi de crap cu un singur cârlig.

(b) Montura trebuie să poată elibera plumbul în cazul ruperii liniei principale. Este interzisă folosirea unei agrafe deasupra segmentului de leadcore sau de tub anti-tangle. Dacă se folosesc clipsuri pentru plumb pierdut, pescarii au obligația să se asigure că plumbul poate să cadă din clips în mod corespunzător. Este interzisă folosirea unor clipsuri care nu eliberează plumbul corect sau blocarea clipsurilor cu scopul de a nu pierde plumbul.

(c) Sunt acceptate cârlige de la mărimea 2 la mărimea 6 din modelele dedicate pescuitului la crap.Este interzisă folosirea cârligelor de dimensiuni mici, cum sunt cele utilizate în pescuitul la feeder.

10. NADELE

(a) Nadele permise pe lacul Iannis sunt: boilesurile fierte sau solubile, peletele, pasturile (mixurile de groundbait) si semințele si alunele tigrate preparate. Nu sunt acceptate semințele sau alunele nepreparate.

(b) Din considerente de gestionare a apei și pentru sănătatea peștilor, administrația își rezervă dreptul de a interzice folosirea anumitor tipuri de nade precum și de a limita cantitățile de nadă utilizate. Va rugăm să contactați administrația pentru detalii.

11. PROTECȚIA PEȘTELUI

(a) Lansetele trebuie supravegheate în permanență. Este obligatorie prezența unui pescar în stand sau la cel mult 50 de metri pe toată durata partidei de pescuit. Dacă standul este ocupat de un singur pescar, iar pescarul lipsește de pe stand pentru o perioadă de timp, lansetele trebuie scoase din apă. Nu lăsați lansetele nesupravegheate.

(b) Peștii prinși trebuie manipulați doar în zona grilajelor metalice de deasupra apei.

(c) La scoaterea peștelui din apă, pescarul trebuie să desfacă minciogul și să ruleze plasa. Scoaterea peștelui din apă se face numai cu ajutorul saltelei de cântarire (sling), împreună cu minciogul.

(d) Saltelele de primire trebuie să fie umplute cu apă cel puțin pe jumătate.

(e) Dacă pescarul consideră că peștele prins depășește bariera de 20kg, il poate cantari deasupra platformei special amenajate cu ajutorul sistemului macara care va fi amplasat pe ponton si sa anunțe telefonic administrația la orice oră. Peștele nu trebuie scos pe mal. Va fi păstrat în minciog sau transferat cu plasa minciogului în salteaua de cântarire ca să fie in siguranță până la sosirea personalului administrativ.Se recomanda cantarirea tuturor pestilor in acest fel , asfel incat sa fie evitata scoaterea lor pe mal

(f) Cântarirea și fotografierea capturilor de peste 20kg se vor face numai în prezența personalului administrativ,fotografierea se face doar in apa indiferent de perioada anului

(g) Pestii vor fi pastrati in sling pana la sosirea administratiei pentru fotografiere.

(h) Este obligatorie folosirea dezinfectantului pus la dispoziția pescarilor de administrație

12. ALTE ASPECTE

(a) In casuta este interzis fumatul si gatitul

(b) Casuta , standul de pescuit, zona de campare, WC-urile și dușurile trebuie păstrate curate pe toată durata partidei de pescuit.

(c) Este interzis pescuitul în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor. Comportamentul pescarului trebuie să fie civilizat pe toată durata partidei.

(d) Scăldatul în lac este interzis.

(e) Este interzisă folosirea focului deschis. Este permisă utilizarea grătarelor pe picioare. Cărbunii rezultați sunt deșeuri și trebuie aruncați la coșul de gunoi după stingere.

(g) Având în vedere reglementările de mediu, colectarea și depozitarea deșeurilor se vor face pe fracții după cum urmează:

– pet / plastic / metal -> sac menajer.

– sticla -> pubelă.

– deșeuri reziduale (resturi de mâncare sau biodegradabile, ambalaje de catering) -> sac de rafie.

Administrația lacului pune la dispoziția pescarilor saci pentru a fi utilizați conform instrucțiunilor de mai sus. În cazul în care pescarii nu vor depozita deșeurile selectiv, vor fi obligați la plata taxei de colectare “Deșeuri Reziduale Neselectate” de 10 lei / sac.
Pentru a evita înmulțirea rozătoarelor, este interzisă depozitarea resturilor de mâncare în alte locuri decât în sacul dedicat.

(h) Uleiul cu care s-a gătit trebuie depozitat în recipiente etanșe și dus la un punct de colectare a uleiului uzat. Administrația lacului nu dispune de posibilitatea colectării de ulei uzat.

(i) În caz de furtună cu descărcări electrice, pescarii sunt obligați să înceteze pescuitul.

NOTĂ

Administrația lacului este exonerată de orice răspundere civilă, administrativă și materială pentru orice formă de accidente. Regulamentul de față funcționează ca și act de protecția muncii.

Nerespectarea regulamentului atrage automat suspendarea dreptului de a pescui pe lacul Iannis.

Orice situație neprevazută de prezentul regulament va fi soluționată de administrația lacului și va deveni imediat obligatorie.